Снимки:  пресцентър МВРВ София е бил задържан сириец, трайно живущ

...
Снимки:  пресцентър МВРВ София е бил задържан сириец, трайно живущ
Коментари Харесай

Ексклузивни кадри от МВР! Задържаха боец на ИДИЛ в София

Снимки:  пресцентър Министерство на вътрешните работи

В София е бил арестуван сириец, трайно живущ у нас, само че и част от армията на Ислямска страна.

Той е арестуван като част от група, която е разследвана за произвеждане и разпространяване на тютюн за наргиле и тероризъм.

Заедно с него са задържани още двама - мъж и жена.

По искане на Специализираната прокуратура, на 01.10.2017 година Специализиран углавен съд е взел най-тежката мярка за неотклонение - " Задържане под стража ". Мярката е доказана на 10.10.2017 година

Въпросният сириец се е открил у нас и през 2008 година е получил българско поданство. През лятото на 2013 година той се е включил към армията на Ислямска страна, на територията на Сирия, като е взел интензивно присъединяване в бойните дейности, като фигура с управителни функционалности.



През пролетта на 2016 година сириецът се е завърнал в България.  Без да прекъсва връзките си с управителните органи и лица на Ислямска страна , е провел незаконна група за произвеждане и разпространяване на тютюн за наргиле, оповестява news.bg



Практически тази активност е служила като прикритие и главен източник на финансиране на групата и най-много за главната фигура в нея - българският жител от сирийски генезис, с главно присъединяване във въоръжените формирования на Ислямска страна. Тютюнът е бил предопределен за продажба в  България, Холандия, Германия и Франция.

Суровият нарязан тютюн е изкупуван  от производители в страната и доставян в столицата. В особено наето и квалифицирано за задачата помещение  (в известното преди години софийско заведение " Вагон - ресторант " ) тютюнът се обработвал в кофи с разнообразни есенции и химикали, без да се съблюдават каквито и да било хигиенични и санитарни условия.

Оттам суровината била превозвана  в няколко склада в София, където незаконно наети работнички от ромски генезис  я пресовали в подобаващи форми, изсушавали и пакетирали. Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало посредством познати участници в групата купувачи от арабски генезис.

В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най-често по куриерска компания, като количествата достигали  300-500 кг дневно. При осъществените претърсвания и изземания в хранилища и жилища са открити към три тона нарязан тютюн, предопределен за преправка, машини за пакетиране на готовата продукция и огромен брой други доказателства.

При осъществените претърсвания е открит  достоверен документ, подписан от един от водачите на ИДИЛ , удостоверяващ принадлежността на лицето към тази организация и  даващ му право на свободен достъп и безкрайно прекосяване  по цялата линия на водените бойни дейности.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР